Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Оподаткування

З 1 квітня 2024 року зросте мінімальна заробітна плата: на які показники це вплине?

img

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено з 1 квітня 2024 року установити мінімальну заробітну плату на рівні 8 000 грн, у погодинному розмірі — 48 грн. Підвищення мінімальної зарплати впливає на низку інших показників, зокрема, мінімальну суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) та розміри штрафів за незадекларовану працю. 

 

На які показники впливає МЗП?

Згідно з Законом України «Про оплату праці», мінімальна заробітна плата (МЗП) — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата встановлюється одночасно в місячному та погодинних розмірах, при цьому розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП. 

З 1 квітня 2024 року роботодавець зобов’язаний встановити розмір заробітної плати, яку нараховує найманим працівникам, не нижче 8 000 грн та сплатити до бюджетів податок на доходи фізичних осіб (18%) у сумі не менше 1 440 грн і військовий збір (1,5%) — не нижче 120 грн

Окрім того, підвищення МЗП вплине, зокрема, на такі показники: 

  • мінімальний розмір ЄСВ в місяць з зарплати працівників та доходів ФОП — зросте з 1 562 грн до 1 760 грн;  
  • максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць — зросте з 106 500 грн до 120 000 грн; 
  • максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць — зросте з 24 430 грн до 26 400 грн. 

 

У разі недотримання роботодавцями мінімальних державних гарантій в оплаті праці, що є порушенням трудового законодавства, роботодавці нестимуть таку відповідальність:

  • у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору — 80 000 грн; 
  • за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі — 24 000 грн; 
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці — 16 000 грн.

 

Загальні підстави відповідальності за порушення законодавства про працю визначені статтею 265 Кодексу законів про працю України.