Стійкі та незламні: солодке підприємство у гіркі часи
09 лютого, 2023
Продовжуємо розповідати історії непохитного українського бізнесу, який героїчно працює під час війни та виборює економічну стабільність України.
Щоб підтримати їх, вже від перших тижнів повномасштабного вторгнення 300 мікро- й малих підприємств отримали фінансову підтримку у межах програми міжнародної допомоги EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП за фінансування ЄС й Уряду Німеччини та за підтримки Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство економіки України, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національного проєкту Дія.Бізнес, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Загальна сума грантової допомоги становить 150 000 грн. Партнером-виконавцем ініціативи є Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа».
Солодке підприємство у гіркі часи
Ще на початку 2022 року Лариса Капранова мала власне житло у Маріуполі, успішний кондитерський бізнес, свій кабінет завідувача кафедри в університеті. Але за кілька місяців від початку повномасштабної війни все це було зруйноване. Жінці довелось починати життя з нуля вже у Києві, і великою допомогою у цьому став мікрогрант від програми EU4Business.
Бізнес для душі
У Маріуполі кондитерські вироби від Chocolate Art Studio KL багато хто знав і куштував. Засновниця та шоколатьє студії Лариса Капранова розпочала свій солодкий бізнес ще у 2017 році. Спочатку це було просто хобі з замовленнями тільки для родини та друзів. Згодом справа переросла у повноцінне підприємство — виготовлення цукерок ручної роботи з бельгійського шоколаду та інших кондитерських виробів.
Та Chocolate Art Studio KL не єдина робота Лариси. У Маріуполі її також знали як кандидата економічних наук, доцента та завідувача кафедри економічної теорії та підприємництва Приазовського державного технічного університету (ПДТУ). Жінка майстерно поєднувала дві, здавалося б, неспоріднені професії. І в обох була успішною.
До повномасштабної війни студія шоколаду Лариси Капранової мала власний кондитерський цех і велику клієнтську базу. Цукерки відправляли поштою для всієї України та за кордон. Також солодощі Лариси можна було знайти в декількох партнерських кафе у Маріуполі. У певний період в місті навіть була окрема крамничка Chocolate Art Studio KL, але її довелося закрити ще під час пандемії COVID-19. В середньому студія продавала від 50 до 100 коробок цукерок щомісяця.
Лариса Капранова
«У Маріуполі я втратила все, окрім життя»
24 лютого 2022 року все змінилося. Маріуполь одним із перших відчув на собі удари російської армії. На початку березня в студію влучив снаряд, який зруйнував усе: 3 холодильники, 2 морозильні камери, мікрохвильовку, духову піч і багато кондитерських інструментів. Не вдалося врятувати навіть жодної форми для цукерок. Перед початком війни Лариса активно готувалася до 8 березня. До свята було виготовлено близько 150 коробок цукерок, і закуплено близько 40 кг шоколаду на ще 200 коробок. Все це було знищено.
За декілька днів ворожий літак скинув бомбу в будинок Лариси, її квартира теж була зруйнована. На щастя, сім’я встигла виїхати. Дорога у них була одна — до Києва, де на Ларису з чоловіком чекав син. Було дуже страшно, адже Маріуполь на той час був майже закритий. Тільки 16 березня подружжя разом із друзями наважилися виїхати з міста. І їм це вдалося.
Наступні два місяці були надзвичайно тяжкі для Лариси. Осягнути й прийняти все, що відбулося, було майже неможливо. У квітні жінка була ладна видалити сторінку студії в Інстаграм, бо не розуміла, кому тепер потрібні її вироби. Головною підтримкою для Лариси були чоловік і син. Саме вони надихали її повернутися до справи.
Робота, яка подобається, здатна врятувати
Лариса Капранова
Велику підтримку шоколатьє отримала від друзів і колег. Хтось відправив Ларисі шоколад, хтось подарував міксер, хтось надіслав форми для виробів, а хтось просто допоміг грошима. Це дозволило запустити виробництво та знову почати робити цукерки. Сила Інстаграм теж спрацювала — допис про Ларису побачила українська телеведуча Катя Осадча і розповіла на своїй сторінці про Chocolate Art Studio KL.
Замовлення почали надходити з неймовірною швидкістю, майстриня ледь встигала їх робити. Довелося шукати деяких нових постачальників, але основні — залишилися ті самі. Наприклад, коробки для цукерок Лариса продовжує замовляти у харківської фірми. Жінка зізнається, що може знайти коробки і в Києві, але своїх не кидають. Харківщина знаходиться у скрутному становищі, і Лариса хоче підтримати бізнес, як навесні підтримали її.
Лариса Капранова
Але для повного відновлення роботи Ларисі потрібна була професійна техніка та приладдя, а коштів на все не вистачало. Вирішити цю проблему допоміг мікрогрант для українських підприємців від програми EU4Business.
Перші приємні враження за пів року
Інформацію про мікрогрант Лариса випадково побачила. Жінка вже раніше подавала заявки на різні гранти, але ніколи не вигравала. Тому й цього разу сподівань майже не було, але все ж вирішила взяти участь в конкурсі. Повідомлення про перемогу приємно здивувало Ларису. Згадує, що вона танцювала від щастя та неймовірно раділа новині.
Мікрогрант у розмірі 150 000 грн (еквівалент 4 000 євро) дозволив придбати важливе обладнання, матеріали й сировину. Кошти було витрачено на професійну машину для темперування шоколаду, холодильник, аерограф, лопатку з вбудованим термометром, професійний занурювальний блендер. Були закуплені додаткові кондитерські інструменти, шоколад, вершки та інші необхідні для виробництва речі.
Завдяки мікрогранту підприємство змогло найняти кур’єра. Також на весну 2023 року Лариса планує знайти собі помічницю, тому придбала ще одну кухонну машину за отримані кошти.
За словами підприємниці, після отримання мікрогранту студія майже вийшла на довоєнну кількістю замовлень.
Як працює студія зараз
Восени 2022 року нарешті вдалось знайти окреме приміщення для Chocolate Art Studio KL. Коли орендодавці дізналися звідки Лариса та чим займається, то надали його безкоштовно на перші 3 місяці та звільнили від комунальних платежів на пів року.
Цукерки виробляються постійно. У процесі розробки новий асортимент. З новинок — мармелад на основі вина. Поступово відновлюється й той асортимент, що був у Маріуполі. Наразі студія пропонує вже близько 30 позицій.
Паралельно Лариса продовжує віддалено працювати завідувачем кафедри ПДТУ, який релокувався до Дніпра. А ще жінка встигає навчатись сама у провідних шефів і шоколатьє.
У майбутньому бізнесвумен мріє відкрити сімейну кондитерську з дитячим ігровим куточком. І звісно повернутися до звільненого Маріуполя. Ще навесні Ларисі пропонували поїхати за кордон, але вона відмовилась.
Лариса Капранова
Мікрогранти на підтримку українського підприємництва стали доступними в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка співфінансується Європейським Союзом та Урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH cпільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством економіки України, українським порталом державних послуг онлайн Дія, українським національним проєктом із розвитку підприємництва та експорту Дія.Бізнес та українською державною установою Офіс з розвитку підприємництва та експорту.
Партнером-виконавцем ініціативи мікрогрантів є Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа».