Програми «Зроблено в Україні» сприяють розвитку агропереробки та виходу на ринки ЄС
Нещодавно відбувся форум для переробних підприємств «Курс на агропереробку. Як масштабувати бізнес і де брати гроші?».
У заході взяли участь перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, представники державних установ, а також підприємці, які працюють у сфері агропереробки. Про це повідомляє Міністерство економіки України.
За словами заступника міністра Андрія Телюпи, агропереробна галузь та її експортний потенціал є дуже важливими для формування стійкості та адаптивності української економіки в умовах війни, а також для залучення інвестицій для повоєнного відновлення.
«Серед переробних галузей розвиток агропереробки для нас є одним з ключових. Бо, якщо аналізувати експорт сировини з України, то якраз агросировина займає одне із провідних місць. І наша мета, щоб у найближчій перспективі весь цей обсяг перероблювався у нас, і ми постачали в ЄС та на інші міжнародні ринки не сировину, а продукцію з доданою вартістю. Це дасть змогу підвищити вартість експорту агросектору від 3 до 10 разів, залежно від категорії продукції. Від цього виграє і держава, і виробники. За агропереробкою майбутнє і великі інвестиції. Хто з підприємців зараз встигне ввійти, враховуючи вступ в ЄС, той матиме велику перевагу», — зазначив Андрій Телюпа.
Учасникам форуму також представили програми політики «Зроблено в Україні», які доступні як виробникам. Цього року на їх реалізацію в державному бюджеті закладено 45 млрд грн і підприємці ще мають можливість ними скористатися.
«Державні програми працюють. Ми зараз все більше фокусуємось на переробці, на інвестиціях в обладнання. Постійно розвиваємо, додаємо нові компоненти. Цього місяця додалася програма компенсацій 15% за придбання колісної техніки українських виробників. Спростили умови на гранти для переробних підприємств — зменшили з 25 до 5 кількість робочих місць, які має створити підприємець. «Доступні кредити 5-7-9%» поступово переорієнтовуємо на інвестиційні цілі та переробку. Вже є перші стимулювання індустріальних парків та перші угоди щодо підтримки проєктів із значними інвестиціями», — розповів заступник міністра.
Під час зустрічі було зроблено окремий фокус на експорті. Як зазначено, для стимулювання експорту працюють Експортно-кредитне агентство, Офіс з розвитку підприємництва та експорту і онлайн-платформа «Назовні».
На міжнародних виставках створюють національні стенди українських виробників, а українська продукція агропереробки має дуже добрі перспективи на зовнішніх ринках.
Як повідомив Андрій Телюпа, пріоритетними для експорту є вітчизняні хлібобулочні вироби, борошно, злаки у вигляді пластівців, паста, молоко та вершки, згущене молоко, кисломолочні продукти та сироватка. Крім того, перспективно розвивати глибинну переробку та експортувати до Європи не пшеницю чи кукурудзу, а окремі органічні сполуки, які є результатом їх глибокої переробки. І в Україні вже є перші такі заводи.