Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Ініціативи

Стартував прийом заявок на відшкодування 80% вартості розмінування сільськогосподарських земель через ДАР

img

Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Міністерством економіки України та Центром гуманітарного розмінування оголошують про початок приймання заявок на компенсацію 80% вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр. Програма поширюється як на землі, які перебувають у власності агровиробників, так і на ділянки, які вони орендують. Загалом на програму компенсацій в державному бюджеті закладено 3 млрд гривень на 2024 рік.

 

Для кого?

Участь у програмі можуть брати агровиробники, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або ймовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами.

Фермерські господарства також повинні відповідати таким критеріям:

  • не мати податкового боргу;
  • не бути банкрутами;
  • не належати громадянам держави-агресора;
  • не перебувати у санкційному списку.

 

Про програму

Верифікацію поданих фермерами заявок здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 80% суми на спеціальний рахунок. Ще 20% на рахунок вносить фермер.

На сьогодні участь в програмі беруть два державні банки — Приватбанк і Ощадбанк. З часом до програми долучаться інші банки, частка держави в яких складає понад 50%. Відповідно, фермеру потрібно відкрити в одному із таких банків рахунок, на який перераховуватимуть кошти. Оператор протимінної діяльності своєю чергою отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт з боку Центру.

 

Як взяти участь?

Для участі в програмі фермерські господарства повинні подати заявку на компенсацію через Державний аграрний реєстр. Дедлайн подання — 15 листопада 2024 року