Україна та Китай розширюють співпрацю в аграрній сфері: нові протоколи, плани та перспективи експорту

Відбулося 9-те засідання Підкомісії з питань сільськогосподарського співробітництва між Україною та КНР. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Поглиблення партнерства
Співробітництво між Україною та Китайською Народною Республікою у сфері сільського господарства продовжує динамічно розвиватися. Черговим важливим етапом стало дев’яте засідання Підкомісії з питань співробітництва в агросфері, що відбулося під співголовуванням заступниці міністра аграрної політики та продовольства України Оксани Осьмачко та заступника міністра сільського господарства КНР Чжана Чжили.
До складу української делегації увійшли:
перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян,
заступник Голови, Головний державний фітосанітарний інспектор України Вадим Чайковський,
представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби та Посольства України в КНР.
Основні теми зустрічі
У фокусі переговорів були:
розвиток торговельно-економічних відносин;
розширення експорту української агропродукції до Китаю;
узгодження фітосанітарних процедур;
стимулювання інвестиційного та наукового співробітництва.
Підписано нові Протоколи
У 2025 році досягнуто важливих домовленостей — підписано два нових Протоколи:
щодо експорту гороху з України до КНР;
щодо експорту водних продуктів дикого вилову.
Триває погодження форм сертифікатів та обмін технічною інформацією для проведення аудиту українських підприємств.
Розширення напрямів співпраці
Як зазначено, українська сторона ініціювала важливу тему — визнання принципу регіоналізації України у контексті АЧС (африканської чуми свиней), що відкриє перспективи експорту свинини до Китаю.
Готують нові Протоколи
Наразі у процесі підготовки до підписання ще п’ять нових Протоколів щодо відкриття експорту з України до КНР:
пшеничного борошна;
кормів для домашніх тварин;
м’яса птиці (експорт/імпорт);
розширеної номенклатури яловичини;
оновлених вимог до експорту кукурудзи.
Усі документи підготовлені фахівцями Держпродспоживслужби та передані китайській стороні для розгляду.