Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Ініціативи
Гранти

Стартувала реєстрація на CASSINI Hackathon в Україні

img

22-24 листопада 2024 року за ініціативи Європейської комісії у межах програми підтримки підприємців, стартапів, малих і середніх підприємств у космічній галузі одразу в десяти країнах (серед яких — Україна) відбудеться 8 хакатон CASSINI. Ініціатива спрямована на розробку передових рішень із використанням космічних технологій, які можуть покращити системи захисту, кібербезпеку та можливості управління кризовими ситуаціями. 

Кульмінацією хакатону стане Демо-день і церемонія нагородження, які відбудуться 27 листопада 2024 року. Переможці місцевих хакатонів з усієї Європи зберуться разом, щоб представити свої рішення перед експертним журі, яке обере три кращі проєкти.

 

Для кого?

Взяти участь у хакатоні можуть команди у складі студентів, підприємців, інженерів, дизайнерів, дослідників та інших осіб, які на момент початку хакатону:

  • досягли 18 років;
  • проживають в Європейському Союзі  або в країнах, асоційованих з  Horizon Europe  (включно з Україною).

 

Кожна команда має складатися принаймні з 3 учасників (максимум — 8).

 

Про 8 хакатон CASSINI

Хакатон відкритий для всіх, хто зацікавлений у підприємництві, оборонній промисловості та космічних технологіях ЄС. Учасники можуть працювати над різними темами та проблемами, використовуючи один або комбінацію інструментів:

  • геопросторова інформація з даних спостереження за Землею програми Copernicus та її послуг;
  • послуги супутникового позиціювання та навігації від систем Galileo та EGNOS;
  • нові цифрові технології (наприклад, машинне навчання, доповнена/віртуальна реальність або блокчейн).

 

Для команд будуть доступними три челенджі:

1. Покращення оборони та безпеки за допомогою геопросторової розвідки. У цьому челенджі учасникам пропонують використати всі наявні європейські космічні дані та сигнали від програм Copernicus, Galileo, а також можливі майбутні послуги IRIS2. Мета — розробити інноваційні продукти та послуги, що будуть корисні для планувальників, рятувальників та осіб, які приймають рішення: оптимізація розподілу ресурсів при надзвичайних ситуаціях; прогнозування загроз та посилення оборонних місій; кібербезпека геопросторових даних;  розробка нових сервісів для кращої роботи у сфері безпеки та оборони; кібербезпека дистанційного зондування тощо.

2. Використання безпілотних дронів для оборонних і безпекових операцій. Тут учасників запрошують створити продукти чи послуги, що використовують європейські космічні дані та сигнали від програм Copernicus, Galileo та IRIS2. Мета — створити стійкі та впливові рішення за такими напрямками: 

  • збір інформації: системи для збору та розподілу даних у режимі реального часу під час оборонних, безпекових та цивільних операцій;
  • кібербезпека дронів: пропозиції для зменшення ризиків у кіберпросторі, пов’язаних з операціями дронів;
  • попередження зловживань дронами: інноваційні рішення для виявлення та реагування на загрози від неправильного використання дронів.

3. Орбітальна безпека: уникнення зіткнень. Цей челендж запрошує учасників досліджувати питання обізнаності про ситуацію в космосі (SSA), зосереджуючи увагу на уникненні зіткнень. Сценарій передбачає кіберінцидент, через який супутник відхиляється від курсу, спричиняючи попередження про потенційне зіткнення з космічним сміттям чи іншими супутниками. Учасники мають проаналізувати реальні дані про можливі зіткнення та оцінити ризики. Пропонується також розглянути бізнес-моделі для комерціалізації рішень.

Учасники хакатону матимуть можливість позмагатися на двох рівнях — місцевому та міжнародному.

Зокрема, на фіналі 24 листопада 2024 року в Україні троє команд-переможців отримають менторство в ESA Business Incubator і такі призи:. 

  • 1 премія — 70 000 грн;
  • 2 премія — 40 000 грн;
  • 3 премія — 25 000 грн.

 

Крім того, 27 листопада 2024 року у європейському фіналі три найкращі команди з усіх хакатонів в 10 країнах зможуть отримати: 

  • 1 місце — 5000 євро
  • 2 місце — 3000 євро
  • 3 місце — 1000 євро

 

Як взяти участь?

Для участі в хакатоні командам потрібно зареєструватися за посиланням, дотримуючись інструкції та обравши Україну. Дедлайн подання заявок — 15 листопада 2024 року.  

Ознайомитися з умовами участі та деталями програми можна за посиланням.