Уряд оновив гігієнічні вимоги щодо діяльності агропродовольчих ринків
З 5 грудня 2024 року набирає чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків». Виконання вимог має на меті підвищити рівень безпечності та якості харчових продуктів на агропродовольчих ринках та сприяти створенню безпечного середовища для споживачів і підвищенню довіри до агропродовольчих ринків.
Основні вимоги
Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків регламентовано:
загальні вимоги до агропродовольчих ринків;
вимоги до території агропродовольчого ринку;
вимоги до приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря агропродовольчих ринків;
вимоги до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів;
заходи боротьби зі шкідниками на агропродовольчих ринках;
вимоги до гігієни персоналу агропродовольчого ринку, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами;
обов’язки операторів агропродовольчих ринків.
Зокрема, цей документ зобов’язує операторів агропродовольчих ринків:
отримати експлуатаційний дозвіл або зареєструвати потужності агропродовольчого ринку відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
розробляти, вводити в дію та застосувати постійні процедури, що засновані на принципах системи небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
Згідно з гігієнічними вимогами на агропродовольчих ринках заборонено реалізацію:
харчових продуктів, за відсутності підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка знаходиться на агропродовольчому ринку;
харчових продуктів, мінімальний термін придатності або граничний термін споживання (дата «вжити до») яких закінчились;
харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;
кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець тощо) домашнього виготовлення;
м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних консервів домашнього виготовлення;
зернових і круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів, лікарських рослин;
зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід.
Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, оскільки функціонування агропродовольчих ринків за відсутності акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи заборонено.