Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Новини

Уряд оновив гігієнічні вимоги щодо діяльності агропродовольчих ринків

img

З 5 грудня 2024 року набирає чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків». Виконання вимог має на меті підвищити рівень безпечності та якості харчових продуктів на агропродовольчих ринках та сприяти створенню безпечного середовища для споживачів і підвищенню довіри до агропродовольчих ринків.

 

Основні вимоги 

Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків регламентовано:

  • загальні вимоги до агропродовольчих ринків;

  • вимоги до території агропродовольчого ринку;

  • вимоги до приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря агропродовольчих ринків;

  • вимоги до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів;

  • заходи боротьби зі шкідниками на агропродовольчих ринках;

  • вимоги до гігієни персоналу агропродовольчого ринку, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами;

  • обов’язки операторів агропродовольчих ринків.

 

Зокрема, цей документ зобов’язує операторів агропродовольчих ринків:

  • отримати експлуатаційний дозвіл або зареєструвати потужності агропродовольчого ринку відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

  • розробляти, вводити в дію та застосувати постійні процедури, що засновані на принципах системи небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

 

Згідно з гігієнічними вимогами на агропродовольчих ринках заборонено реалізацію:

  • харчових продуктів, за відсутності підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка знаходиться на агропродовольчому ринку;

  • харчових продуктів, мінімальний термін придатності або граничний термін споживання (дата «вжити до») яких закінчились;

  • харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;

  • кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець тощо) домашнього виготовлення;

  • м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних консервів домашнього виготовлення;

  • зернових і круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів, лікарських рослин;

  • зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід.

 

Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, оскільки функціонування агропродовольчих ринків за відсутності акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи заборонено.