Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Новини

Дослідження стану креативної галузі очима працівників у 2024 році

img

30 вересня 2024 року в Києві агенція комунікацій «ВАРТО» представила результати дослідження креативної індустрії України очима працівників, яке було проведено разом із Gradus Research, ВРК та платформою Happy Monday. Ініціатива має на меті визначити, чого чекають спеціалісти креативної галузі від компаній, в яких працюють, та надалі порівняти з очікуванням роботодавців задля ефективної співпраці. 

Дослідники опитали представників креативних професій — фрилансерів, inhouse-працівників та креативників з агенцій. Серед учасників — спеціалісти з PR, маркетингу, SMM, дизайну, брендингу та інших напрямів. 

Чим живе українська креативна індустрія, які умови роботи шукають фахівці, де стикаються з викликами, а де бачать нові горизонти?  
 
Гібридність — це більше не про формат, а про нову філософію роботи

Гібридний формат вже давно перестав бути компромісом. 61% опитаних чоловіків і 56% опитаних жінок у креативі обирають гібридність як спосіб визначати, де і як бути ефективнішими. Офісу надають перевагу для колаборацій та брейнштормів (32%), а віддаленій роботі — для глибокого занурення в задачі (48%). Це стає стилем роботи, який дозволяє тримати ритм, змінювати фокус та знаходити нові ідеї на межі різних середовищ.

 

Кар'єрний зсув: більше драйву, менше шаблонів

68% опитаних фахівців готові змінювати роботу не заради статусу, а заради нових проєктів, де їхні ідеї будуть чути. Фраза «реалізувати власні ідеї» — це про сміливі проєкти, які надихають та дають відчуття справжнього впливу на результат. І ще, майже половина респондентів (48%) хочуть команду, де буде простір для самореалізації.

 

Вибір на основі цінностей

65% опитаних креативників шукають компанії з цінностями, які збігаються з їхніми власними. Для них важливо, аби бізнес підтримував соціальні проєкти, мав розвинену внутрішню культуру та реагував екологічно на події навколо. Креативники шукають не просто круті бренди, а щирих однодумців.

 

Цінності vs проєкти: що важливіше?

63% опитаних фахівців кажуть: «Ми обираємо компанію не за проєктами, а за цінностями». Так, навіть круті проєкти (59%) не мають такого значення, якщо компанія не резонує зі світосприйняттям своїх працівників. Чітка позиція бренду як роботодавця, культура відкритості та спільні переконання — ось справжній магніт для креативників.

 

Фрилансери та inhouse: хто насправді обирає зміни?

69% опитаних фрилансерів завжди в пошуку нових можливостей і готові змінювати проєкти, коли відчувають, що не отримують потрібної динаміки чи розвитку. Inhouse-спеціалісти стриманіші — лише 31% респондентів цієї категорії хочуть щось змінювати. Тут ми бачимо різні пріоритети: фрилансери прагнуть свободи та різнопланових завдань, тоді як inhouse шукають стабільності та ясності.

Результати дослідження вказують на те, що креативна індустрія в Україні перебуває у процесі великої трансформації. Гнучкість, свобода, можливості реалізації та цінності  все більше впливають на вибір фахівців та розвиток галузі. У фокусі — адаптивність до сучасних викликів та нові підходи до роботи.

Довідково:
  • Дослідження проведене дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Цільова група дослідження: представники креативних індустрій — три сегменти: працюють на боці виробників, на боці креативних агенцій, фрилансери. Період проведення поля: з 1 серпня по 2 вересня 2024 року. Розмір вибірки: 189 респондентів.