Виноградник
Виноград — один з найбільш популярних видів ягід на продуктових ринках України. Сприятливі ґрунтові та кліматичні умови дозволяють виробникам експериментувати з різними сортами винограду.
Найбільше виноградних насаджень знаходиться на території п’яти областей: Одеської, Херсонської, Миколаївської, Закарпатської та Запорізької областей.
Понад 90% винограду в Україні направляється на промислову переробку. З нього виробляють вино, виноматеріали та соки. Окрім того, фермери можуть вирощувати виноград і посадковий матеріал на продаж, виробляти олію з виноградних кісточок та ізюм.
Перше, з чого потрібно почати організовувати виноградне господарство, — це підбір і розмітка місця під його посадку. Найкраще місце для вирощування винограду — сонячні ділянки, які не затінені великими деревами.
Досвідчені виноградарі рекомендують купувати посадковий матеріал особисто у місцевих виноградарів. Для цього варто самостійно з’їздити на виноградне господарство, подивитися, як все росте, проконсультуватися щодо ґрунтів, термінів посадки, обрізки, укривання та інших тонкощів цієї справи.