Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Оподаткування

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання лікарських засобів та медичних виробів

img

Державна податкова служба України роз’яснила особливості оподаткування податком на додану вартість операцій, які оподатковуються за ставкою 7%. Зокрема, це включає операції з продажу лікарських засобів та медичних виробів, а також використання податкових пільг при цих операціях.

 

За яких умов до лікарських засобів та медичних виробів застосовується ПДВ за ставкою 7%?

Операції з постачання та/або ввезення в Україну лікарських засобів підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою податку у розмірі 7% за умови, що такі лікарські засоби: 

  • дозволені для виробництва і застосування в Україні; 
  • внесені до Державного реєстру лікарських засобів. 

 

Операції з постачання та/або ввезення в Україну медичних виробів підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою податку у розмірі 7% за умови, що такі медичні вироби: 

  • дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні; 
  • внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність. 

 

Якщо під час постачання та/або ввезення лікарських засобів і медичних виробів в Україну не виконані хоча б одна з умов, то операції оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

Також за ставкою податку у розмірі 7% оподатковуються операції з постачання та/або ввезення в Україну лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, які дозволені для застосування у межах клінічних випробувань. Дозвіл на проведення досліджень має надати центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я. 

 

Під час воєнного стану звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення та/або постачання в Україну, зокрема: 

  • лікарські засоби та медичні вироби відповідно до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 ПКУ, що призначені для використання закладами охорони здоров'я, учасниками антитерористичної операції, особами, що беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації, для надання медичної допомоги особам, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я; 
  • лікарські засоби та медичні вироби без державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості ввезення в Україну, що призначені для використання закладами охорони здоров'я, учасниками антитерористичної операції, особами, що беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації, для надання медичної допомоги особам, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я.