Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Оподаткування

Купівля нерухомого майна іноземною компанією: до якого контролюючого органу ставати на облік в Україні

img

За інформацією Державної податкової служби України, якщо нерезидент, який ще не зареєстрований в контролюючому органі, планує купити нерухомість або отримати права на неї в Україні, він повинен зареєструватися відповідно до місцеперебування цієї нерухомості. Якщо він вже зареєстрований, але купує нерухоме майно на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, він додатково має зареєструватися за новою адресою.

 

Як нерезиденту стати на облік?

Відповідно до пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, та повідомляти про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку. Зокрема:

  • Нерезидент повинен зареєструватися в контролюючому органі до придбання нерухомості або отримання прав на неї в Україні. Така реєстрація має відбутися не пізніше наступного робочого дня після подання ним відповідної заяви в контролюючому органі за адресою розташування цього нерухомого майна.  
  • Якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у контролюючому органі за місцеперебуванням такого об’єкта (п. 8.3 розділу VIII Порядку № 1588). 

 

Підстави і перелік документів, які подаються нерезидентами (іноземні юридичні компанії, організації) до контролюючих органів для взяття на облік визначені п. 64.5 ПКУ та п. 3.4 розд. ІІІ, п. 4.4 розд. IV Порядку № 1588.

Взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.