Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Ініціативи

Програмні та кредитні інструменти для забезпечення енергонезалежності бізнесу та населення

img

Кабінет Міністрів України розробив низку інструментів для підтримки енергозабезпечення громадян та бізнесу, щоб забезпечити проходження опалювального сезону у 2024-2025 роках. Зокрема, розширено можливості програми «Доступні кредити 5-7-9» на підтримку енергетичних спроможностей як підприємств, так і ОСББ та житлово-будівельних кооперативів. Паралельно із державними програмами діють і окремі пропозиції від банків. Також погоджено низку рішень, які спрощують процедури закупівлі енергообладнання, встановлення власної генерації та створюють спеціальні умови для тих споживачів, які самостійно виробляють понад 80% електроенергії для забезпечення власних потреб.

 

Для бізнесу та громадян наразі доступні такі кредитні інструменти:  
  • Розширена програма «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційних установок на газу.  Сума пільгового кредиту — до 150 млн гривень, строк кредитування — до 10 років. 
  • Пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури, яке надають 19 найбільших банків України. Сума кредитів може становити до 25 млн євро. Термін кредиту — до 5-7 років.
  • Програма «Доступні кредити 5-7-9%» для ОСББ та ЖБК. Сума такого кредиту може складати до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. Програма працює у комбінації із програмою «ГрінДІМ». ОСББ та ЖБК в межах цієї програми зможуть отримати компенсацію до 70% вартості проєкту після його облаштування. 
  • Пільгове кредитування під 0% для домогосподарств на установку сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Сума кредиту — до 480 тис. грн. Термін кредитування — 10 років. 

 

Загалом, Урядом було впроваджено такий пакет рішень для підприємців та населення:
  1. Скасування мит і ввізних ПДВ на енергетичне обладнання (електрогенераторне обладнання, обладнання для вітро- та сонячної генерації, акумулятори (крім акумуляторів малої потужності).
  2. Програма «Активний споживач». Активні споживачі можуть бути як фізичними, так і юридичними особами, включаючи побутові абоненти, комунальні заклади, енергетичні кооперативи та бізнес-структури. Такі споживачі можуть здійснювати продаж надлишків виробленої електричної енергії електропостачальнику генеруючими установками як за «зеленим» тарифом, так і за механізмом самовиробництва без необхідності отримання ліцензії.
  3. Спрощення процедур встановлення власної генерації. Споживач електричної енергії має право встановлювати генеруючі установки, призначені для виробництва електричної енергії, які не працюватимуть паралельно з об’єднаною енергосистемою України, або потужність яких не перевищує величину, дозволену до використання згідно з договором про надання послуг з розподілу електричної енергії. Таке підключення генеруючої установки споживачем здійснюється без отримання/надання послуги з приєднання. Окрім того, передбачена можливість суб’єктам господарювання (зокрема споживачам) до 1 січня 2026 року пройти спрощену процедуру приєднання генеруючих установок, які не підпадають під вищевказані категорії.
  4. Імпорт електроенергії з ЄС. Передбачає незастосування графіків відключень до підприємств, що імпортують 80% від свого споживання електроенергії. 
  5. Спрощення процедур закупівель енергетичного обладнання. Зокрема, митним органам більше не потрібно буде надавати забезпечення сплати митних платежів.
  6. Спеціальні умови для тих, хто на 80%+ забезпечує себе власною генерацією. Передбачено, що заходи обмеження споживання електроенергії не застосовуватимуть для тих, хто не менше ніж на 80% забезпечує себе шляхом власної генерації.