Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Новини

Частка директорів-засновників у новостворених компаніях становить понад 70%. Дослідження Опендатабот

img

Кількість директорів-засновників у новостворених компаніях зростає. В Опендатабот проаналізували, що у 2017 році таких власників було понад 71%, але у 2021 їх поменшало до 64%. Проте вже у перший рік повномасштабного вторгнення кількість власників, які бажають тримати руку на пульсі, знову збільшилась до майже 73%.

 

Тенденції самоуправління бізнесом

Понад половина новостворених компаній в Україні мають директорів-засновників і ця тенденція залишається стабільною протягом останніх років. 71% власників бажали самостійно керувати бізнесом у 2017 році. Надалі кількість директорів-власників зменшувалась, що може свідчити про зростання довіри власників до найманих менеджерів, які почали брати на себе більшу відповідальність за управління бізнесом.

My image

Проте вже у 2022 році ситуація змінилася — частка директорів-засновників зросла до 72.6%. Від початку повномасштабного вторгнення власники бажають мати більше контролю над ситуацією.

Варто зазначити, що кількість директорів-засновників, які мають менш як 5% активів компанії, навпаки скоротилась. У більшості випадків — це наймані управлінці, які отримали невелику частку активів як бонус за управління компанією. Отож, у 2017 році частка таких директорів складала 1,2%, а у 2024 році впала до 0,4%.

My image

Натомість власники, які володіють великими частками активів (понад 20%), почали брати більше участі в управлінні. У 2017 році їх було понад 64%, але у 2021 році цей показник впав до 59%. Проте вже у 2024 році власники почали активніше повертатись до управління компаніями та менше довіряти найманим працівникам, а тому частка таких засновників зросла майже до 69%.

My image