Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Новини

Бізнес, очолюваний жінками у 2023 році. Дослідження YouControl

img

Після оновлення даних фінансової звітності компаній за 2023 рік команда YouControl.Market проаналізувала скільки ФОПів та компаній відкрили жінки, які сфери для діяльності обрали, які тенденції та зміни можна спостерігати, а також скільки жінок-власниць серед 1 000 найбільших компаній країни.

 

Жінки відкрили на 45 000 ФОПів більше, ніж чоловіки

Загалом, останні 5 років поспіль зберігається тенденція, коли жінки відкривають ФОПи частіше за чоловіків. У 2022 році, коли в країні розпочалася повномасштабна війна, кількість відкриття нових ФОПів різко знизилася, але навіть тоді новостворених фізичних осіб-підприємців серед жінок було більше. Уже у 2023 році кількість нових ФОПів, відкритих жінками, значно зросла і перевищила кількість відкритих чоловіками на 45 000. Найбільше ФОПів за другий рік повномасштабної війни жінки створили для надання послуг салонами краси — понад 18 000. Ця сфера стала найпопулярнішою серед усіх новостворених фізичних осіб-підприємців на другий рік великої війни, а частка жінок у ній — 94%.

Загалом же в Україні найбільше ФОПів-жінок є у таких секторах, як аудит та бухгалтерський облік, освіта та інші послуги.

Проте у відкритті нових компаній лідерство впевнено тримають чоловіки: у 2023 році жінки створили 24% нових підприємств. Подібна тенденція зберігається в Україні десятиліттями. Загалом же в Україні зареєстровано майже мільйон діючих комерційних компаній. Жінки володіють понад 18% фірм, ще понад 14% компаній є у спільній власності жінок та чоловіків. Понад 54% юридичних осіб комерційних організаційно-правових форм належать чоловікам. 

Великий бізнес: 7% компаній з 1 000 найбільших належить жінкам

Згідно з проаналізованою ситуацією в топ-1 000 компаній за виторгом у 2023 році, 7% мають кінцевих бенефіціарів жінок, ще 11% компаній мають серед власників як жінок, так і чоловіків.

Переважною більшістю компаній керують чоловіки у той час, як 14% жінок є керівницями підприємств із топ-1 000.

Разом з тим переважну більшість посад головних бухгалтерів у топ-1 000 компаній посідають жінки — 81%.