Експорт кукурудзи та сої до КНР: вимоги до документів та термін подачі
Держпродспоживслужба нагадує усім зацікавленим особам, що з метою забезпечення вимог Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки та Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту сої з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину КНР формують переліки осіб, що планують експорт кукурудзи та сої до КНР. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Зокрема, це:
- Перелік місць зберігання, з яких планують експорт кукурудзи до КНР;
- Перелік осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР;
- Перелік місць зберігання, з яких планують експорт сої до КНР;
- Перелік осіб, які планують експорт сої до КНР.
Документи, які підтверджують проведення фітосанітарних процедур, щодо місць вирощування та місць зберігання кукурудзи та сої з метою внесення осіб до вказаних переліків надсилають на електронну пошту: info@dpss.gov.ua до 15.10.2024 для подальшого інформування Китайської Народної Республіки.
Зразки заяв та перелік необхідних документів розміщено на порталі Держпродспоживслужби у розділі «Фітосанітарія, контроль у сфері насінництва та розсадництва» – «Фітосанітарні вимоги країн» – «Фітосанітарні вимоги КНР».
Відповідно до статті 46 Закону України «Про карантин рослин» однією із підстав для ухвалення рішення про відмову у видачі фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт є невідповідність об’єктів регулювання вимогам фітосанітарних заходів країни-імпортера.