Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Гранти

1 029 ветеранів та членів родин учасників бойових дій отримають гранти в межах програми «Власна справа»

img

За підсумками шістнадцятої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів ще 69 ветеранів та других з їхнього подружжя визнані переможцями. Вони отримають 35 млн грн на започаткування або розвиток свого бізнесу. Загалом від старту ветеранського компонента грантової програми «Власна справа» вже 1 029 ветеранів та членів родин учасників бойових дій отримають гранти. Про це повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна. 

 

Учасники грантової програми «Власна справа»

Серед 69 переможців шістнадцятої хвилі подачі заяв на гранти 36 учасників бойових дій, 37 членів родин ветеранів, 3 осіб з інвалідністю, отриманою внаслідок війни. 

  • 50 переможців отримали грант розміром до 500 000 грн 
  • 12 — до 250 000 грн
  • 7 — до 1 000 000 грн 

 

Найбільше грантоотримувачів з Львівської, Житомирської, Вінницької, Хмельницької областей. 

Найпопулярніші сфери, в яких планують розвивати свій бізнес грантоотримувачі — оптова та роздрібна торгівля, переробна промисловість, тимчасове розміщування й організація харчування, надання інших видів послуг.

 

Хто може отримати грант?

Грантова програма створена для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також їхніх дружин або чоловіків.

Грант може отримати ФОП або фізична особа, яка планує відкрити власний бізнес. Участь у грантовій програмі неможлива для тих, хто: 

  • перебувають і ведуть діяльність на окупованій території, в росії або білорусі;
  • перебувають під санкціями;
  • мають відкриті провадження у справі про банкрутство;
  • зареєстровані як кредитні або страхові організації, інвестиційні або недержавні пенсійні фонди, учасники ринку цінних паперів та ломбарди;
  • займаються обміном валют, виробництвом або виготовленням зброї, алкоголю чи тютюнових виборів;
  • притягнені до кримінальної відповідальності через корупцію;
  • мають державну заборгованість.

 

Який розмір гранту?

Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

  • до 250 000 грн, до 500 000 грн та до 1 000 000 грн — для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;
  • до 250 000 грн та до 500 000 грн — для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно;

 

При отриманні гранту від 500 000 грн до 1 000 000 грн ветеран має бути зареєстрований як ФОП не менше ніж 3 роки. Окрім того, такий грант надається за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту. 

 

Як взяти участь?

Заявки на отримання гранту подаються через портал Дія.

Довідково:
  • Урядовий проєкт єРобота є однією зі складових політики «Зроблено в Україні» та включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів для ветеранів та другого з їх подружжя, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через портал Дія
  • Програма надання грантів учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей на створення або розвиток власного бізнесу є складовою флагманського проєкту Міністерства економіки України «Робота без бар’єрів», який реалізується на виконання Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні.