Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції
Налаштувати вигляд

Розмір тексту

Відступи між буквами

Колір

Історії успіху

Покроковий план відкриття фастфуду від Державної регуляторної служби України

04.07.2023, 11:00
Story Image

Фастфуд — один із найприбутковіших варіантів бізнесу у громадському харчуванні. Плюс такого закладу для власника — не треба довго думати над меню та відточувати сервіс як у ресторані, а гостям подобається формат фастфуду, бо можна швидко зайти та перекусити.

Експерти ДРС підготували покроковий гайдлайн для починаючих підприємців на прикладі відкриття фастфуду з нуля.

 

Крок 1. Зареєструвати бізнес

1. Потрібно вибрати форму власності та зареєструватися. Можливі варіанти: 

  • ФОП (фізична особа-підприємець)
  • ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю) 

 

ФОП варто реєструвати, якщо власником точки фастфуду буде одна людина, якщо їх кілька — потрібно реєструвати ТОВ. Кожен підприємець сам вирішує, яка форма бізнесу для нього зручніша.

Щоб зареєструвати ФОП або ТОВ онлайн, достатньо 10 хвилин. Для цього можна скористатись Єдиним порталом державних послуг Дія

Довідково: Коди КВЕД, які підходять для відкриття закладів швидкого харчування: 52.11, 52.12, 52.27, 51.70, 51.39, 55.30, 55.40, 63.12.

 

2. Реєстрація як платника податку. Відповідну процедуру можливо здійснити онлайн через Електронний кабінет Державної податкової служби України.

 

Крок 2. Вибрати відповідний формат закладу

Наступним кроком необхідно обрати формат закладу:

  • вуличний (фудтраки на колесах: фургон, мобільний кіоск або мінівізок на колесах тощо) 
  • у форматі тимчасової споруди (кафе чи кіоск)

 

Залежно від обраного варіанту готується пакет документів для відкриття закладу і закуповується спеціальне обладнання.

Також необхідно врегулювати земельні відносини. Земельна ділянка у суб’єкта господарювання може знаходитися у власності, у постійному користуванні або в оренді.

На сьогодні для підтвердження права власності на земельну ділянку або права користування нею потрібно мати: 

  • або державний акт на право власності на земельну ділянку (такі акти видавалися до 1 січня 2013 року і залишаються чинними);
  • або свідоцтво про право власності (цей документ почали видавати з 1 січня 2013 року);
  • або виписку про реєстрацію права на земельну ділянку;
  • або договір оренди земельної ділянки.

 

Відповідно до статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності — одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затверджено наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року № 244.

Підставою для розміщення тимчасових споруд є паспорт прив’язки.

Ознайомитись детальніше щодо оформлення паспорта прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності можна на Гіді з державних послуг.

 

Крок 3. Отримати необхідні документи 

З основних документів, які потрібні для відкриття фастфуду, можна виділити такі:

  1. Декларація відповідності матеріально-технічної бази суб'єктів господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, яка реєструється Державною службою України з надзвичайних ситуацій.
    Відповідна декларація подається або надсилається рекомендованим листом за місцем розташування об’єкта (об’єктів) нерухомості до адміністратора центру надання адміністративних послуг або ДСНС (дозвільного органу), або через Єдиний державний портал адміністративних послуг, зокрема через інтегровану з ним інформаційну систему ДСНС.
    Порядок подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2013 року № 440.

 

Проконсультуватися з питань подачі/реєстрації декларації можливо, звернувшись за телефонами: (044) 253-69-05, (044) 585-68-10.
Ознайомитись детальніше щодо реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єктів господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки можна на Гіді з державних послуг.

  1. Державна реєстрація потужностей оператора ринку, яка здійснюється територіальними органами Держпродспоживслужби.
    Згідно зі статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Мінагрополітики та продовольства України № 39 від 10 лютого 2016 року «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» реєстрації підлягає кожна окрема потужність, що є в управлінні оператора ринку, та які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.
    Звертаємо увагу! Не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності оператор ринку зобов’язаний подати (надіслати) до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, та зобов’язаний протягом 10 робочих днів повідомляти територіальний орган компетентного органу про зміни у своїй діяльності, що зумовлюють необхідність внесення змін до відомостей державного реєстру потужностей операторів ринку, а також про припинення використання потужності.
    Подати заяву до відповідного територіального управління Держпродспоживслужби для державної реєстрації потужності оператора ринку можливо шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом), звернувшись особисто або через законного представника до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на порталі Дія (сторінка також містить докладну інформацією щодо відповідної послуги).

  2. Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, який надає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
    Згідно з Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» об’єкт державної санітарно-епідеміологічної експертизи: будь-яка діяльність, технологія, продукція та сировина, реалізація (функціонування, використання) яких може шкідливо вплинути на здоров’я людини, а також діючі об'єкти у випадках, коли їх шкідливий вплив встановлено в процесі функціонування (використання), а також у разі закінчення встановленого терміну дії висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
    Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 9 жовтня 2000 року № 247 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 14 березня 2006 р. № 120).
    Ознайомитись детальніше щодо видачі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи можна на Гіді з державних послуг.
    Проконсультуватися з питань щодо видачі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи можливо, звернувшись до Департаменту державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення Держпродспоживслужби за телефоном: (044) 279-75-58.
    У період воєнного стану, з метою спрощення ведення бізнесу, право на початок діяльності можна отримати без одержання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від Держпродспоживслужби, а лише на підставі подання декларації про намір провадження такого виду господарської діяльності (постанова КМУ від 18.03.2022 № 314).
    Разом з цим, звертаємо увагу, що після припинення чи скасування воєнного стану невідкладно, але не пізніше трьох місяців, якщо бізнес розпочато на підставі декларації, необхідно звернутися до Держпродспоживслужби за отриманням вищевказаного висновку як документу дозвільного характеру.
    Варто пам’ятати! Після припинення чи скасування воєнного стану, не пізніше трьох місяців, необхідно отримати зазначений висновок як документ дозвільного характеру.

 

Довідково звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 4¹ Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» у разі надання на підставі договору оренди чи інших договорів у тимчасове користування приміщень та обладнання за умови збереження виду діяльності і стану цих приміщень та обладнання від орендаря або іншого користувача не вимагається отримання документа дозвільного характеру на їх використання (експлуатацію), крім потенційно небезпечних об'єктів та в разі експлуатації машин, механізмів, устаткування (далі — устаткування) підвищеної небезпеки, якщо інше не встановлено законом. Відповідальність за використання (експлуатацію) приміщень та обладнання покладається на особу, визначену відповідним договором.

Якщо ви плануєте продаж кавових напоїв, у склад яких входить алкоголь, то тут вам знадобиться ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Ліцензію надає Державна податкова служба України за місцем здійснення торговельної діяльності.

Отримати ліцензію можна онлайн, скориставшись сайтом Державної податкової служби України.

 

Крок 4. Легалізувати трудові відносини

Якщо плануєте створити команду з пекаря чи продавця, зробіть чотири основні кроки:

  1. Укладіть трудовий договір. 
  2. Оформіть наказ про прийняття на роботу. 
  3. Організуйте проведення профілактичних медичних оглядів працівників з оформленням відповідних документів. 
  4. Повідомте Державну податкову службу про прийнятих на роботу працівників.

 

Експерти Державної регуляторної служби України можуть допомогти бізнесу: 

 

Дії підприємця у разі перевірки контролюючими органами

Постановою Уряду від 13 березня 2022 року № 303 припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період дії воєнного стану.

Але за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави дозволено здійснення позапланових перевірок.

Якщо у вас виникли сумніви щодо законності перевірки вашого бізнесу контролюючими органами в умовах воєнного стану, телефонуйте до ДРС: 

  • (044) 239 76 28
  • (044) 239 76 30

 

Зафіксували факт порушення контролюючими органами вимог законодавства? Надсилайте інформацію на електронну адресу ДРС: inform@drs.gov.ua 

 

Державна регуляторна служба України
Історія від
Державна регуляторна служба України
Інші історії
Всі історії
logo
Бізнес-початківцям
Як відкрити інтернет-магазин в Україні з нуля
Електронна комерція в Україні розвивається з вражаючою швидкістю, а тому підприємцям-початківцям легше заснувати свій бізнес попри складні економічні умови. Навіть якщо ви обмежені в ресурсах або часі, завжди можна відшукати оптимальний для себе шлях та закріпитися в онлайн-торгівлі.
logo
Бізнес-початківцям
Легко про бізнес з Метом Томсоном
logo
Бізнес-початківцям
Планую відкрити кав’ярню в історичній частині міста. З чого розпочати?
Експерти Державної регуляторної служби України підготували покроковий гайдлайн для підприємців-початківців.
logo
Бізнес-початківцям
Як самостійно скласти дієвий бізнес-план: етапи планування, структура та обсяг
Основною метою створення бізнес-плану є визначення життєздатності та стійкості підприємства, його економічної доцільності та потенціалу розвитку шляхом виявлення його сильних та слабких сторін.