Ціль 12. Відповідальне споживання та виробництво
28 листопада, 2021
Матеріал створений за підтримки ПРООН
Значна частина населення у світі досі споживає настільки мало, що цього недостатньо для задоволення навіть їхніх базових потреб. Скорочення удвічі обсягів харчових відходів на душу населення, на рівні роздрібної торгівлі та споживання, також має важливе значення для створення ефективнішого виробництва та ланцюгів постачання. Це може сприяти досягненню продовольчої безпеки та переходу до більш ресурсоефективної економіки.
Завдання Цілі 12.
12.1. Знизити ресурсоємність економіки
12.2. Зменшити втрати продовольства у виробничозбутових ланцюжках
12.3. Забезпечити стале використання хімічних речовин на основі інноваційних технологій та виробництв
12.4. Зменшити обсяг утворення відходів і збільшити обсяг їх переробки та повторного використання на основі інноваційних технологій та виробництв
Для здійснення впливу в межах Цілі 12 у бізнесі є в першу чергу впровадження економічної моделі заощадливого виробництва та спільного споживання.
На виробничих підприємствах зменшувати обсяг утворення відходів за допомогою заходів із запобігання та скорочення їх утворення, переробки та повторного їх використання.
У харчових та виробничо-збутових ланцюгах скорочувати обсяг харчових відходів на душу населення на роздрібному та споживчому рівнях і зменшити втрати продовольства у виробничо-збутових ланцюжках, зокрема післязбиральні втрати.
Як виробники продукції промотувати відповідальне споживання серед споживачів та стимулювати впровадженням програм лояльності для відповідальних клієнтів, наприклад повернення тари з переробного пластику в обмін на товар за певну кількість повернутих одиниць тари або знижку на товар.