Тарифи і квоти
Саудівська Аравія застосовує режим Most Favoured Nation (MFN) для України у межах СОТ — тобто митні ставки та преференції однакові з іншими країнами-членами СОТ.
Середній митний тариф на промислові товари становить близько 5–6 %.
На продовольчі товари часто встановлюється 5 %, але може сягати до 40 %, залежно від рівня власного виробництва.
Тарифне квотування товарів наразі не застосовуються.
Пошук актуальної інформації про рівень імпортного тарифу на продукт – на сайті Market Access Map або WITS (2022–2025), зазначаючи MFN Applied tariff.
Детальний ґайд щодо користування ресурсом і пошуку інформації про митні тарифи – за посиланням.
Пошуковий інструмент митних кодів УКТЗЕД за обраними товарами – за посиланням.
2. Заборона та обмеження на імпорт
Для окремих категорій товарів встановлено повну заборону або обмеження на імпорт до країни.
Товари, імпорт яких потребує спеціального дозволу від уповноважених органів країни:
насіння сільськогосподарських рослин
живі тварини
книги, періодичні видання, фільми
хімічні речовини та шкідливі (небезпечні) матеріали
фармацевтична продукція
бездротове обладнання та радіокеровані моделі літаків
продукти, що містять спирт (наприклад, парфуми)
натуральний асфальт
археологічні артефакти
Існують також суворі обмеження щодо окремих категорій радіочастотного обладнання, продукції птахівництва, фармацевтики. Конкретні вимоги слід перевіряти через Market Access Map.
Ґайд щодо пошуку інформації про регуляторні вимоги і обмеження по товарах – за посиланням.
Заборонені для імпорту товари:
предмети, що суперечать ісламській вірі та суспільній моралі
алкогольні напої
свинина та продукція з неї
обладнання для виробництва алкогольних напоїв
відновлені чи вживані шини
вживаний одяг
автомобілі старші 5 років, після аварії, ті, що були таксі або в оренді
зброя
Загальні вимоги до продукції
Саудівська Аравія є учасником Ради з питань співробітництва арабських держав Перської затоки - регіонального об’єднання, до якого входять також Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар та ОАЕ.
Регулювання і вимоги до харчової та промислової продукції у цих країнах Перської затоки встановлюють у рамках Організації стандартизації країн Перської затоки (англ. Gulf Standardization Organization, скороч. GCC) та приймають всі країни-учасниці. Усі країни-члени мають повноваження розробляти та запроваджувати національне харчове законодавство на додаток до спільного законодавства.
Програма безпеки продукції Саудівської Аравії (також відома як SALEEM) реалізується під егідою SASO (Saudi Standards, Metrology and Quality Organization - Саудівська організація зі стандартів, метрології та якості), яка видала Технічні регламенти для певних критично важливих продуктів на основі їхньої природи, застосування, безпеки та експлуатаційних аспектів. Метою цих Технічних регламентів є визначення продуктів з подібними характеристиками та перелік усіх вимог, що застосовуються до цих продуктів, в рамках одного регламенту з метою захисту споживачів від невідповідних або небезпечних продуктів, а також встановлення відповідності продуктів нормативним вимогам та ісламському шаріату. Продукти, що підпадають під дію цих Технічних регламентів, називаються регульованими продуктами. Технічні регламенти містять правові положення, які надають органам регулювання та органам ринкового нагляду право постійно оцінювати регульовані продукти та, у разі виявлення невідповідності, накладати штрафи, санкції тощо на тих постачальників, які розмістили ці продукти на ринку Саудівської Аравії. Технічні регламенти, видані SASO, включають різні схеми сертифікації продукції відповідно до стандарту ISO/IEC 17067.
Програма безпеки продукції Саудівської Аравії включає двоетапний процес сертифікації, а саме: сертифікацію продукції та сертифікацію відвантаження регульованих продуктів, що експортуються до Королівства Саудівська Аравія. Для сприяння цьому процесу сертифікації SASO затвердила органи сертифікації (CB), такі як Intertek, для різних географічних регіонів (Азія та Австралія, Європа, Північна та Південна Америка, Близький Схід та Північна Африка (MENA)) для видачі сертифікатів відповідності продукції (Product CoC) та відвантажувальних сертифікатів відповідності (Shipment CoC) для регульованої продукції.
У січні 2019 року було запущено платформу SABER для підтримки Програми безпеки продукції Саудівської Аравії для певних технічних регламентів, і вона поступово оновлювалася, щоб поетапно охоплювати всі технічні регламенти.
Вимоги до нехарчової продукції
Технічні стандарти
В Саудівській Аравії існує 3 рівні міжнародних і національних технічних стандартів:
1) регіональні стандарти GSO країн Перської затоки, розроблені Gulf Standardization Organization.
Перелік і купівля стандартів – за посиланням.
2) національні стандарти Саудівської Аравії, розроблені Saudi Standards, Metrology and Quality Organization (SASO).
Перелік регламентів за категоріями продукції (містять перелік стандартів) – за посиланням.
3) міжнародні стандарти (ISO, IEC).
Пошук інформації про регуляторні вимоги і обмеження до продукту – на сайті Market Access Map.
Ґайд щодо пошуку інформації про регуляторні вимоги і обмеження до продукту – за посиланням.
Сертифікація
У 2018 році SASO запровадила SALEEM SABER - електронну систему сертифікації та оцінки відповідності продукції, що є обов’язковою для всіх імпортованих товарів. Saber в онлайн-режимі пов’язує імпортерів, схвалені SASO органи сертифікації та митні органи, дозволяє отримати сертифікати відповідності імпортованої продукції вимогам регламентів та стандартів країни.
Процедура реєстрації через SALEEM SABER передбачає:
Сертифікацію продукту (PCoC);
Сертифікацію кожної партії (SCoC).
Перелік схвалених органів сертифікації – за посиланням.
Ґайди щодо користуванню системою Saber – за посиланням.
В Саудівській Аравії діє знак відповідності Saudi Quality Mark (SQM), який адмініструється SASO. Saudi Quality Mark може бути нанесений на товари, виготовлені на підприємстві, що має відповідну систему управління для забезпечення безперервного дотримання технічних стандартів країни.
Знак відповідності SQM є обов’язковим для деяких категорій промислових виробів: газові прилади, цемент, плитка, сталь, алюмінієва і залізні плити, розетки, роз’єми та інші.
Процес отримання ліцензії SQM передбачає оцінку відповідності продукції технічним регламентам і стандартам та первинний/періодичний аудит виробництва. Термін дії ліцензії SQM становить 3 роки.
Детальніше про SQM – за посиланням.
В Саудівській Аравії діє також знак відповідності Gulf Conformity Mark (G Mark), розроблений Організацією стандартизації країн Перської Затоки. Наразі він застосовується для низьковольтних електроприладів та дитячих іграшок.

Вимоги до харчової продукції
Ключовим регулятором ринку продуктів харчування в Саудівській Аравії є Saudi Food and Drug Authority (SFDA) - урядовий орган, відповідальний за встановлення правил та стандартів для продуктів харчування, кормів для тварин. SFDA також відповідає за інспекційні перевірки імпортованої харчової продукції і визначає, чи відповідає вона всім стандартам і правилам, встановленим Саудівською Аравією та Організацією стандартизації Перської затоки (GSO).
Продукти харчування тваринного походження
Для експорту продуктів харчування тваринного походження до Саудівської Аравії мають бути виконані дві умови:
1) акредитація компетентного органу країни експорту з боку SFDA, що передбачає оцінку державної системи контролю;
2) схвалення підприємства-виробника (інспектування).
Процес акредитації в SFDA складається з декількох етапів:
1) акредитація компетентного органу (оцінка державної системи контролю)
2) схвалення підприємств-експортерів (інспектування)
Експортери перед відправкою продуктів харчового призначення проходять перевірку та контроль в Держпродспоживслужбі на вимоги, розроблені SFDA, після чого вносяться в список схвалених підприємств-експортерів, для отримання експортного дозволу.
Після дотримання всіх вимог SFDA має право проводити вибіркові перевірки на підприємствах для підтвердження їх відповідності. У разі недотримання вимог і виявлення порушень вимог Саудівської Аравії, експорт може бути призупинено або скасована акредитація.
Процедура акредитації компетентного контрольно-наглядового органу проходить у такі етапи:
Заявка
Подання опитувальника (При отриманні запиту, на адресу компетентного контрольно-наглядового органу SFDA висилає для заповнення оцінювального запитальника ( електронною поштою або іншими каналами зв'язку).
Заповнення анкети:
Оцінка опитувальника (Після заповнення компетентним контрольно-наглядовим органом оцінювального запитальника, SFDA оцінює запитальник. Після заповнення всіх необхідних документів, SFDA зв'язується з компетентними контрольно-наглядовими органами в країні-експортері, щоб скоординувати візит групи технічних експертів SFDA.)
Візит групи технічних експертів SFDA
Підсумковий звіт
Затвердження підприємств (Після акредитації SFDA компетентного контрольно-наглядового органу країни-експортера, зазначений орган отримує дозвіл на затвердження підприємств, що експортують харчові продукти в до КСА).
В Україні компетентними органом є Держпродспоживслжуба, яка пройшла акредитацію з боку SFDA. Це дає право Держпродспоживслужбі проводити схвалення українських підприємств для експорту до Саудівської Аравії на підставі перевірок і подавати до SFDA список акредитованих підприємств, зацікавлених в експорті своїх продуктів до країни, для отримання експортного дозволу.
Перелік схвалених підприємств – за посиланням.
Кожне постачання продуктів харчування до Саудівської Аравії повинно супроводжуватись ветеринарним або фітосанітарним сертифікатом, який видає Держпродспоживслужба.
Детальніше про умови експорту продуктів харчування до Саудівської Аравії – за посиланням.
Халяль
М’ясо та м’ясні продукти повинні відповідати вимогам халялю і пройти відповідну сертифікацію в організації, що визнається з боку Muslim World League (Department of Halal meat).
Забій птиці та худоби повинен відбуватися на офіційно ліцензованій бійні та відповідно до ісламських процедур забою, передбачених стандартом GSO 993:1998 «Animal Slaughtering Requirements According to Islamic Law».
Продукція птахівництва
М'ясо птиці та продукти з нього, призначені для експорту до Королівства Саудівська Аравія, повинні походити тільки з птиці, що вирощена на території другої сторони на всьому виробничому ланцюгу (від інкубаторів до забою).
Забій повинен відбуватися на офіційно ліцензованій бійні та відповідно до ісламських процедур передбачено стандартом GSO (стандарти і правила встановленим Саудівською Аравією та Організацією стандартизації Перської затоки) та пройти відповідну сертифікацію в організації щодо вимогам халяль.
Кожне постачання продуктів харчування до Саудівської Аравії повинно супроводжуватись ветеринарним або фітосанітарним сертифікатом, завіреним офіційною печаткою як зазначено у формі, що додається. який видає Держпродспоживслужба.
Усі товари м'яса птиці та продукти з нього, що експортуються до Королівства Саудівська Аравія, повинні походити з підприємств, затверджених компетентним органом.
Усі товари м'яса птиці та продукти їх переробки повинні бути опломбовані та завірені офіційною печаткою органу.
Призначені для людського споживання; відповідають стандартам GSO і бути зареєстрованим в SFDA.
Експортер зобов’язується надавати:
детальну інформацію щодо виявлення будь-яких випадків високопатогенного грипу птиці або підозри цього захворювання або інших захворювань, що підлягають обов’язковій нотифікації.
надає гарантії, що всі вантажі з м'ясом птиці, що експортують до Королівства Саудівська Аравія, походять від: здорових тварин, тварин, яких ніколи не годували тваринним білком або будь-якими іншими продуктами, забороненими ісламським шаріатом.
Зернові культури
Королівство Саудівської Аравії дуже ретельно підходить до питання вибору експортера зернових культур та готових хлібобулочних виробів. Потенційний експортер повинен пройти контроль Саудівської адміністрації з питань продовольства і лікарських препаратів (SFDA) та отримати акредитацію.
Основними критеріями перед включенням та укладення договору про постачання продукції Королівству Саудівська Аравія перевірять компанію за основними критеріями:
Інформація про компанію (йдеться мова про ділову активність) за останні 3-5 років пов'язана з торгівлею пшениці
Загальний фактичний обсяг проданої пшениці за останній рік
Чи займається компанія експортом зерна
Перелік останніх завершених угод та надати інформацію про: дату, проект, походження, країни призначення, кількість/обсяг
Параметри якості зерна
Якщо маються торгові спори по незавершеним угодам на постачання зерна, надати інформацію по якім наступає відповідальність позивача та відповідача
Досвід постачання зерна державним установам
Зерно повинно відповідати технічним вимогам SAGO
Після чого Державна організація із закупівлі зерна Саудівської Аравії (SAGO) проводить оцінку проведених відомостей та наддасть офіційну відповідь на дозвіл.
Відповідно до чинних у Королівстві Саудівська Аравія стандартів щодо імпорту пшениці не допускається наявність будь-якої кількості клопів шкідливої черепашки (Bug Damage) у партіях пшениці, що закуповуються. Це пояснюється жаркими кліматичними умовами, в яких зберігається пшениця, і тривалим термінам її зберігання (більше 4 місяців), що призводить до загострення ураження та зниження якості пшениці та продуктів, що виробляються з неї.
Параметри специфікації зерна то вони не повинні бути очищеними, оголеними або кольоровими сортами. Зерна мають бути золотистого кольору, повністю зрілими та придатними для корму худоби, останнього або нещодавно зібраного року врожаю. На кожну партію товару потрібно надати наступну інформацію:
Властивість/склад зерна (технічні вимоги)
Країна походження
Маркування
Фітосанітарні документи (надати сертифікат якості та безпеки зерна, виданим міжнародною структурою)
Якісні параметри зерна, що ввозиться, перевіряються на двох етапах:
У порту відправлення – компанією яка видає сертифікат
У порту відвантаження - співробітниками головного управління Саудівської адміністрації з питань продовольства і лікарських препаратів (SFDA)
Ще на стадії замитнення товару проби та зразки товарів направляються до Центрального митного управління лабораторних досліджень з метою встановлення якісних властивостей товару.
Стандарти
Імпортована харчова продукція повинна відповідати стандартам, встановленим SFDA або GSO. На практиці, більшість стандартів, що встановлюють вимоги до продуктів харчування в Саудівській Аравії, є загальними для всіх країн Перської Затоки. Стандарти GSO зазвичай базуються на правилах Codex Alimentarius (збірник міжнародно схвалених стандартів на харчові продукти, розроблених під керівництвом FAO/WHO) і певним чином на європейських та американських стандартах, але адаптовані відповідно до місцевих релігійних, культурних та кліматичних умов.
Перелік основних стандартів – за посиланням.
Вимоги до маркування
Вимоги до маркування продуктів харчування встановлені наступними стандартами країн Перської затоки:
GSO 9:2019 «Labeling of Prepackaged Food Stuffs»
GSO 2333:2019 «Permitted Health and Nutrition Claims Made on Food and Conditions of Use»
GSO 2233:2019 «Requirements of Nutritional Labeling»
GSO 839:1997 «Food Packages – Part 1: General Requirements»
GSO 1863:2013 «Food Packages – Part 2: The Plastic Packages – General Requirements»
Згідно зі встановленими вимогами, маркування повинно містити наступну обов’язкову інформацію:
Назва продукту
Перелік інгредієнтів
Вага нетто і склад
Декларація про поживну цінність
Дата виробництва
Термін придатності
Умови зберігання
Інструкція з використання
Назва, адреса і контактні дані виробника
Країна походження
Джерело тваринного походження, якщо продукт або його інгредієнти містять продукти тваринного походження
Обов’язкові попереджувальні заяви (наприклад, про наявність алергенів)
Номер партії
Вся інформація повинна бути нанесена повністю або продубльована арабською мовою.
Державна програма здорового харчування
З 2017 року в Саудівській Аравії діє державна програма, спрямована на покращення здоров’я населення через скорочення споживання цукру, - солі і жирів, а також промотування здорового способу життя і харчування. У рамках цієї програми запроваджено нові правила, зокрема:
заборонено використання доданого цукру або його джерел (мед, глюкозний сироп), штучних ароматизаторів, барвників у свіжих та змішаних соках;
запроваджено додатковий податок на солодкі напої (з доданим цукром), енергетичні та газовані напої;
заборонено використання частково гідрогенізованих жирів у виробництві продуктів харчування;
запроваджено добровільну схему маркування продуктів харчування відповідно до вмісту цукру, жиру та солі у кольорах світлофора (SFDA.FD 42/2018 «Маркування харчових продуктів на лицьовій стороні упаковки (FOPNL)»);
запроваджено добровільне обмеження вмісту солі у готових продуктах харчування, зокрема м’ясних, зернових, сирі, снеках тощо (SFDA.FD 59/2018 «Salt Limits Guidelines in Food Products»);
введено добровільне «світлофорне» маркування (FOPNL - front-of-pack nutritional labeling), яке демонструє користь для здоров’я того чи іншого продукту.
Детальна інформація про вимоги до харчової продукції – за посиланням.
Чек-лист для експортера
Знайдіть свій митний код УКТЗЕД та перевірте тариф.
Переконайтеся, що товар не під забороною.
Перевірте стандарти SASO/GSO.
Зареєструйте товар у Saber (PCoC + SCoC).
Для харчових продуктів — погодьте схвалення з Держпродспоживслужбою та SFDA.
Отримайте сертифікат халяль (якщо потрібно).
Переконайтеся, що маркування відповідає GSO та дубльовано арабською.
Врахуйте програму здорового харчування.
Типові сценарії
Сценарій 1: Експортер зернових
Тариф: близько 5%
Стандарти: базові регламенти GSO
Дії: перевірити Saber → отримати CoC → оформити партію → супроводжувати фітосанітарним сертифікатом.
Сценарій 2: Виробник іграшок
Товар: під G Mark
Дії: перевірити відповідність GSO → зареєструвати через Saber → отримати G Mark → оформити SCoC на партію.
Сценарій 3: Виробник м’ясних консерв
Товар: халяль, тваринного походження
Дії: пройти акредитацію через Держпродспоживслужбу → отримати дозвіл SFDA → сертифікат халяль → Saber → ветеринарний сертифікат.