Як визначити код товару?
Свіжа риба підпадає під коди товарної групи 0301 за системою класифікації HS.
Які тарифи діють для свіжої риби на ринку ЄС?
Ставка ввізного мита на свіжу рибу під час експорту з України до ЄС становить 0%.
Квоти не застосовуються.
Правила походження
Правила походження у рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС є ідентичними правилам походження у рамках Угоди про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Угоди Пан-Євро-Мед), яка встановлює ідентичні правила походження товарів для взаємної торгівлі зі збереженням преференційних умов торгівлі між її учасниками.
Щодо продукції за зазначеним кодом діє наступне правило походження (згідно з Додатком 1 і 2 Угоди Пан-Євро-Мед):
- Продукція повністю отримана (вирощена) в Україні.
- Основним документом, який підтверджує преференційний характер походження товару в рамках вільної торгівлі, є сертифікат з перевезення товару EUR.1. Однак наявність сертифіката з перевезення товарів з України не вимагається у випадках, якщо:
- загальна вартість партії товарів, походження з України, не перевищує 6 000 євро (для отримання преференцій у країнах ЄС експортер самостійно декларує походження товарів з України у декларації-інвойсі);
- експортер має статус уповноваженого (затвердженого) незалежно від вартості товару (відповідно до статті 23 Правил походження);
- у країнах ЄС товари оподатковуються за нульовою ставкою ввізного мита Митного тарифу (за винятком положень Правил походження щодо кумуляції та квот).
Порядок, яким визначено процедуру заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1, затверджено наказом Міністерства фінансів України № 139 від 02 березня 2021 року.
Вимоги ЄС до свіжої риби
1. Контроль забруднювачів у харчових продуктах
Контроль забруднювачів регулюється наступними нормативними актами:
1) Регламент №315/93 встановив загальні принципи і процедури ЄС щодо забруднювальних речовин у харчових продуктах на території ЄС.
2) Максимальний допустимий вміст забруднювальних речовин у харчових продуктах на ринку країн ЄС визначений у Додатку до Регламенту №1881/2006.
Щодо свіжої риби встановлені наступні показники:
Речовина | Мaксимально дозволений вміст |
---|---|
Свинець | 0,30 мг/ кг |
Кадмій
|
|
Ртуть
|
|
Діоксини і PCBs
| прісноводна риба дикого вилову
вугор дикого вилову
інша риба
|
Меламін | 2,5 мг/ кг |
3) Регламент №2016/52 встановив максимально дозволені рівні радіоактивного забруднення продуктів харчування.
Речовина | Мaксимально дозволений вміст |
---|---|
Свинець | 0,30 мг/ кг |
Сума ізотопів стронцію | 750 бк/кг |
Сума ізотопів йоду | 2000 бк/кг |
Сума альфа-випромінюючих ізотопів плутонію та трансплутонію | 80 бк/кг |
Сума всіх інших нуклідів періоду напіврозпаду більше 10 днів | 1250 бк/кг |
Додаткова інформація щодо даного питання – за посиланнями:
2. Контроль залишків ветеринарних препаратів у продуктах тваринного походження
У Регламенті №470/2009 встановлено наступні процедури і правила контролю залишків ветеринарних препаратів:
визначено максимально допустимі рівні залишків (англ. - Maximum Residue Levels або MRLs) фармакологічних речовин - Регламент №37/2010;
визначено рівень залишку певних фармакологічних речовин, для яких не встановлено MRL - (Reference Point for Action – RPA).
До ЄС не може бути ввезена харчова продукція тваринного походження, якщо вона:
містить залишки фармакологічних речовин у концентрації, що перевищує встановлені MRL (Таблиця 1 у Додатку до Регламенту Комісії № 37/2010);
містить залишки фармакологічних речовин, щодо яких в ЄС не було встановлено жодних MRL (тобто вони не вказані в Таблиці 1 Додатку до Регламенту Комісії № 37/2010);
містить залишки фармакологічних речовин, які прямо заборонені для використання (Таблиця 2 у Додатку до Регламенту Комісії № 37/2010);
була отримано від тварин, щодо яких застосовувались перелічені фармакологічні речовини (згідно з Директивою № 96/22/ЄС):
а) стильбени або тиростати (stilbenes or thyrostats) для будь-яких цілей;
б) бета-агоністи (стероїдні гормони), (beta-agonists (steroid hormones) для стимулювання росту;
в) естрадіол (oestradiol) у терапевтичних або зоотехнічних цілях.
Додаткова інформація щодо цього питання – за посиланням.
3. Контроль за харчовими продуктами тваринного походження, призначеними для споживання людьми
Контроль складається з наступних елементів:
1) Харчові продукти тваринного походження, призначені для споживання людьми, можуть бути ввезені до ЄС за таких умов, якщо:
- походять з країни, яка має право імпортувати до ЄС відповідний продукт; Україна має право імпортувати до ЄС рибну продукцію згідно з Регламентом №2021/405 (Додаток 9).
- вироблені на підприємстві, яке має право імпортувати до ЄС відповідний продукт; Перелік авторизованих підприємств і порядок включення до даного списку – за посиланням.
- супроводжуються ветеринарними сертифікатами, виданими компетентним органом країни-експортера. В Україні таким компетентним органом є Держпродспоживслужба.
пройшли контроль на прикордонному пункті держави-члена ЄС;
2) Загальні правила гігієни харчових продуктів, яких повинні дотримуватися бізнес-оператори, містяться у Регламенті №852/2004.
3) Спеціальні правила гігієни для продуктів харчування тваринного походження містяться у Регламенті №853/2004.
Ґайди щодо впровадження правил гігієни – за посиланням.
4) Відповідність продукції мікробіологічним критеріям, зазначеним у Додатку 1 Регламенту №2073/2005.
Щодо свіжої риби діють наступні мікробіологічні критерії:
Продукт | Мікроорганізм | Метод контролю |
---|---|---|
Продукти рибальства з видів риб, що асоціюються з високим вмістом гістидину* | Гістамін. Дозволена наявність у ліміті 100 - 200 мг/кг – у продажу | EN ISO 19343 |
Особливо види риб сімейств Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae, Scombresosidae.
5) Загальні вимоги щодо пакувальних матеріалів, що контактують із харчовими продуктами, містяться у Регламенті №1935/2004.
Основне правило щодо упаковки – пакувальні матеріали мають бути виготовлені таким чином, щоб їх частинки не переносилися на продукти харчування у небезпечних для здоров’я людей кількостях та не змінювали їх склад, смак і аромат.
Додаткова інформація щодо цього питання – за посиланням.
4. Контроль безпечності харчових продуктів
Регламент №2017/623 встановив загальні правила ЄС щодо організації офіційного контролю харчових продуктів.
Контроль харчових продуктів може застосовуватися до імпорту та до будь-якої іншої стадії ланцюга (виробництво, переробка, зберігання, транспортування, дистрибуція та торгівля) і може включати:
документальну перевірку (перевірка наявності всіх необхідних документів);
випадкову ідентифікаційну перевірку (можливість ідентифікувати кожну партію продукції від етапу виробництва, детальніше – див. розділ «Простежуваність»);
за необхідності, лабораторну або іншу фізичну перевірку (наявність забруднювачів, мікроорганізмів, заборонених речовин і т.п.).
На практиці це означає, що продукт може бути проконтрольований щодо відповідності вимогам ЄС на будь-якому етапі: починаючи від етапу перетину кордону з країною ЄС і до полиці супермаркету. Щодо харчових продуктів ключовим є останній варіант контролю, тобто фактична наявність/відсутність заборонених речовин тощо.
5. Простежуваність
Простежуваність харчових продуктів регулюється Регламентом №178/2002. Законодавство ЄС визначає простежуваність як здатність виявити і простежити за будь-яким харчовим продуктом, кормом, твариною, призначеною для виробництва харчових продуктів або речовиною, що буде використана для споживання, на всіх етапах виробництва, переробки та розповсюдження.
Для виконання положень Регламенту імпортер харчової продукції у ЄС має забезпечити наявність вичерпної інформації щодо всього ланцюга виробництва та переміщення продукту (принцип «один крок назад – один крок вперед»). На практиці це означає, що українська компанія-виробник повинна отримати повну інформацію від своїх постачальників щодо закуплених матеріалів та складових, визначити та задокументувати інформацію на етапі безпосередньо виробництва/переробки та надати вичерпну інформацію про свою продукцію своєму імпортеру/дистриб’ютору.
Більш детальна інформація – за посиланням.
6. Контроль за незаконним виловом риби
Імпорт у ЄС риби, отриманої в результаті незаконного, незареєстрованого і нерегульованого вилову (англ. «Illegal, unreported and unregulated», IUU), заборонений згідно з Регламентом №1005/2008. Для підтвердження законності вилову риби ЄС застосовує схему сертифікації вилову.
Імпортер риби повинен подати до компетентних органів країни, до якої планує постачати продукцію, сертифікат вилову, складений відповідно до Додатку II Регламенту №1005/2008 або спрощений сертифікат вилову згідно з Додатком IV Регламенту №1010/2009 (для дрібного рибальства, що відповідає вимогам статті 6 цього Регламенту).
Сертифікат повинен бути підтверджений державним органом держави прапора рибальського судна, яке виловило рибу.
Деякі категорії риби не підпадають під дію схеми сертифікації вилову, зокрема прісноводна риба, риба, вирощена з мальків тощо. Повний перелік категорій риби, що не потребує сертифікації вилову, поданий у Додатку 1 до Регламенту №1005/2008.
7. Маркування
Для риби застосовують загальні правила маркування харчових продуктів, загальні правила маркування рибної продукції і спеціальні правила маркування окремих видів риби.
Загальні правила маркування харчових продуктів у ЄС встановлені Регламентом №1169/2011 і передбачають надання таких даних на упаковці:
Обов’язкова інформація | Опис |
---|---|
Назва харчового продукту | Назвою харчового продукту має бути його офіційне (загальновживане) найменування. Як назва не може бути використане ім'я, захищене як інтелектуальна власність, торгова марка/бренд чи фантазійне найменування. Конкретні положення стосовно назви харчового продукту визначені у Додатку VI до Регламенту №1169/2011 |
Маса нетто харчового продукту | Зазначається в одиницях вимірювання маси (кілограм, грам) |
Термін зберігання | Це має бути дата, до якої харчовий продукт зберігає свої специфічні властивості за умови належного зберігання. Дата повинна складатися із зазначенням дня, місяця та року в такій послідовності, а їй повинні передувати слова «придатний до» (best before) або «придатний до кінця» (best before end) згідно з Додатком 10 |
Умови зберігання або умови використання | Спеціальні умови зберігання та/або використання. За потреби слід зазначати умови зберігання та кінцевий термін споживання продукту після розкривання упаковки, щоб забезпечити належне зберігання чи споживання |
Бізнес-оператор | Назва та адреса виробника, пакувальника або імпортера |
Номер партії виробництва | Згідно з Директивою №2011/91/EU інформація, яка дозволяє ідентифікувати партію, до якої належить харчовий продукт, повинна бути нанесена на розфасовані харчові продукти. Перед нею має бути нанесена літера «L» (від англ. «Lot») |
Заява про поживну цінність, харчова декларація | Обов’язковий зміст: енергетична цінність продукту; кількість жирів, зокрема насичених, вуглеводів, цукрів, білків і солі |
Обов’язкові дані маркування продуктів, призначених для закладів громадського харчування, повинні міститись у супровідних комерційних документах, а назва, термін придатності та найменування виробника мають бути нанесені на зовнішню упаковку.
Інформація на маркуванні повинна бути зрозумілою, помітною, розбірливою та незмивною. Вона має бути зазначена офіційною мовою країни, у якій продукт продаватиметься.
Загальні правила маркування рибної продукції встановлені Регламентом № 1379/2013 і передбачають зазначення на упаковці такої обов’язкової інформації:
Комерційне та наукове позначення виду риби
Метод виробництва риби згідно з погодженою термінологією:
«...caught...» (для виловленої у морі)
«...caught in freshwater...» (для виловленої в прісноводній водоймі)
«...farmed...» (для вирощеної на фермі)
Район вилову:
вилов у морі – район зазначається згідно з FAO fishing Areas
вилов у прісноводній водоймі – посиланням на країну походження
вирощування на фермі - посиланням на країну походження
Додаткова необов’язкова інформація, яку виробник може нанести на маркування своєї рибної продукції за бажанням:
дата вилову
дата або порт відвантаження продукції
більш детальна інформація про поживну цінність продукції
інформація про вид знарядь вилову і методи виробництва
інформація екологічного, етичного чи соціального характеру
Спеціальні правила маркування для окремих видів рибної продукції
Щодо окремих видів риби (перелік – у статті 3) встановлені ринкові (маркетингові) стандарти згідно з Регламентом №2406/96.
Вони передбачають, що упаковки повинні містити рибу однакового розміру, свіжості та зовнішнього вигляду, а маркування має включати дані про категорію свіжості і розміру, дату відправки, назву і адресу відправника тощо.
Інформація про комерційні найменування рибної продукції в різних країнах ЄС – за посиланням.
Спеціальні правила маркування матеріалів, призначених для контакту з харчовими продуктами
Правила маркування упаковки встановлені у ст. 15 Регламенту № 1935/2004. Зокрема, пакувальна продукція, призначена для контакту з продуктами харчування, має бути маркована: написом «for food contact» або нанесенням позначки.
Більш детальна інформація щодо маркування – за посиланням.
Основні галузеві асоціації
AIPCE CEP
EU Fish Processors and Traders Association and European Federation of National Organizations of Importers and Exporters of Fish
Avenue de Tervueren 188A, box 4, 1150 Brussels
+32 (0)2 761 16 49
Fax: +32 (0)2 761 16 99
E-mail: aipce@kellencompany.com
European Association of Fish Producers Organisations
Hendrik Baelskaai 20, bus 0.2
8400 Oostende, Belgium
Tel +32 59 43 20 05
E-mail: info@eapo.com
Federation of European Aquaculture Producers
Avenue des Arts 56, 1000 Brussels (Belgium)
+32 (0)4 3382995
E-mail: secretariat@feap.info
Спеціалізовані виставки/ярмарки
SIAL
Париж, Франція
Seafood Expo Global/Seafood Processing Global
Барселона, Іспанія
North Atlantic Seafood Forum
Берген, Норвегія
Danfish International
Ольборг, Данія
Fish International
Бремен, Німеччина
Polfish
Гданськ, Польща