Керівні принципи ОЕСР-ФАО для відповідальних ланцюгів постачання сільськогосподарської продукції
30 January, 2021
Призначення Керівних принципів
Керівні принципи розроблені для сприяння підприємствам у дотриманні чинних стандартів відповідальної ділової практики за ланцюгами постачання сільськогосподарської продукції.
До таких стандартів належать:
- Керівні принципи ОЕСР для транснаціональних підприємств.
- Принципи відповідального інвестування в сільське господарство та харчові системи.
- Добровільні рекомендації щодо відповідального управління землекористуванням, рибним господарством та лісами в контексті національної продовольчої безпеки.
Дотримання цих стандартів допомагає підприємствам пом'якшувати несприятливі наслідки та сприяти сталому розвитку.
Сфера поширення Керівних принципів
Керівні принципи належать до всіх підприємств, що працюють у ланцюгах постачання сільськогосподарської продукції, включаючи вітчизняні та іноземні, приватні та державні, малі, середні та великі підприємства. Вони охоплюють сільськогосподарські сектори, починаючи з первинного постачання і до виробництва, післязбиральної обробки, обробки, транспортування, збуту, розподілу та роздрібної торгівлі.
Керівні принципи складаються з таких розділів:
- модель політики підприємства, що визначає стандарти, яких повинні дотримуватися підприємства для створення відповідальних ланцюгів постачання сільськогосподарської продукції;
- засади для проведення комплексної перевірки на основі оцінки ризиків, що описує п'ять етапів, які мають виконати підприємства для визначення, оцінки, пом'якшення та обліку того, як вони вирішують несприятливі наслідки своєї діяльності;
- опис основних ризиків, з якими стикаються підприємства, та заходи зі зниження таких ризиків;
- керівні принципи стосовно участі корінного населення.
Ланцюги постачання сільськогосподарської продукції
Ланцюги постачання сільськогосподарської продукції відносяться до системи, яка охоплює всі види діяльності, організації, суб'єкти, технології, інформацію, ресурси та послуги, пов'язані з виробництвом продуктів харчування для ринків споживачів.
Вони охоплюють сільськогосподарські сектори первинної обробки та виготовлення продукції, починаючи з постачання сільськогосподарських ресурсів (наприклад, насіння, мінеральні добрива, корми, лікарські засоби або обладнання) до виробництва, післязбиральної обробки, обробки, транспортування, збуту, розподілу та роздрібної торгівлі. Вони також включають в себе служби підтримки, такі як служби поширення знань, дослідження та розробки та інформація про ринок.
Таким чином, вони складаються з широкого кола підприємств, починаючи від дрібних господарств, фермерських організацій, кооперативів і компаній, що починають свою діяльність, і закінчуючи ТНК через материнські компанії або їх місцеві філії, державні підприємства та фонди, приватні фінансові суб'єкти та приватні установи. Деякі суб'єкти увійшли до цього сектора за останні роки.
Підприємства пов'язані між собою відносинами та домовленостями. Підприємства первинної обробки можуть бути залучені у різні типи відношень із фермерськими підприємствами для забезпечення доступу до сільськогосподарської продукції. Вони можуть застосовувати до виробників стандарти та специфікації з невеликим залученням за межами договору закупівлі. Але вони також можуть залучатися більш активно, зокрема, шляхом контрактного сільськогосподарського виробництва, для того, щоб координувати виробництво та забезпечувати якість і безпеку.
Фінансові підприємства можуть залучатися більш опосередковано шляхом надання капіталу фермерським підприємствам та підприємства первинної обробки, через інвестування у будівництво нових об'єктів та у вже існуючі об'єкти, спільні підприємства або злиття та поглинання.
На практиці ці категорії часто важко окреслити. Наприклад, кооперативи часто володіють або управляють сільськогосподарською технікою, а також активами із первинної обробки (наприклад, цукровим заводом), і тому можуть вважатись не лише фермерськими підприємствами, а й підприємствами первинної обробки.
Різні етапи ланцюгів постачання сільськогосподарської продукції та підприємств
Ознайомитись із Керівними принципами ОЕСР-ФАО для відповідальних ланцюгів постачання сільськогосподарської продукції можна в документі нижче.