Експорт української молочної продукції досяг рекордного показника за останні два роки
26 вересня, 2022
Україна поступово переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої. Так, в умовах війни активніше розвивається експорт молочної продукції та виробництво м’яса, сфера альтернативних джерел енергії (біоетанол, біогаз, біометан), а також переробка зернових культур. Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Перехід від сировинної моделі економіки
Форс-мажорний фактор війни прискорив трансформацію. Дивлячись на результати роботи аграрного сектору за 7 місяців війни, можна помітити, що вже точка неповернення в сировинну модель пройдена. Що це підтверджує? Перш за все, всі зрозуміли — аграрні виробники, фермери, що концентруватися на одній чи двох зернових олійних культурах є дуже ризикованим. І має бути однозначно диференціація.
Так, за його словами першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, зростає експорт молочної продукції.
За результатами серпня 2022 року експорт молочної продукції показав рекордний показник за останні два роки. Подібне зростання очікується і надалі. Крім того, збільшується поголів’я промислового свинарства, птахівництва. Це пояснюється насамперед здешевленням кормів, і тренд на розвиток тваринництва продовжуватиметься й надалі.
Інвестиції в альтернативні джерела енергії
Також інвестиції спрямовуються в біоенергетику. Нещодавно відбулися аукціони з приватизації спиртзаводів. Кінцева запропонована ціна на аукціонах стала в три-чотири рази більша від стартової, а спиртзавод — це перш за все біоетанол, біопаливо. У секторі зрозуміли, що набагато вигідніше виготовляти альтернативні джерела енергії — біоетанол, біогаз, біометан, ніж просто продавати сировину і потім купувати природний газ за космічними цінами на сушку кукурудзи. В Україні вже запущені проєкти за цим напрямом — до кінця року буде ще ціла низка. Ці проєкти забезпечують заміщення імпорту енергетичних ресурсів, що важливо для країни, адже таким чином вирівнюється енергетичний баланс.
Переробка зернових культур
Ще один напрям, за його словами Тараса Висоцького, — це більш глибока переробка зернових культур: виробництво борошна, готових макаронних виробів, амінокислот тощо. Такі проєкти також уже започатковані, але результат слід очікувати за два-три роки.