Основні принципи зберігання зернових у полімерних рукавах
14 листопада, 2022
У 2021 році в Україні в полімерних рукавах для тимчасового зберігання зернових розміщувалося близько 6,5 млн тонн зерна. Цьогоріч через знищення внаслідок бойових дій зерносховищ цей показник збільшиться до планки мінімум у 20 млн тонн. Тож особливої актуальності набувають технології зберігання зерна: вимоги до зернових для закладки в рукава, терміни та умови зберігання.
Відповіді на ці запитання прозвучали на онлайн-семінарі, який провела Standard Innovation Group за інформаційної підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) і Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Отже, при роботі з технологією зберігання зернових слід зважати на три ключові фактори: площадка для розташування, логістика, оператор завантажувача.
Основні принципи зберігання зернових у полімерних рукавах:
- Чим вища температура навколишнього середовища і чим вища вологість зерна, тим менше агропродукцію можна зберігати в рукаві.
- Найважливіші параметри рукава — це міцність на розрив і подовження при розриві; товщина рукава не є визначальним показником його якості.
- Площадка під рукава має бути максимально тверда, рівна, розташована далеко від дерев, кущів чи стовпів, навколо не має бути жодного каміння, гілок, ям, стерні тощо.
- Чим рівніше закладені рукави, тим менше шансів, що у складках заведуться гризуни.
- Ключове завдання процесу — організація логістики зерна до завантажувача. У випадку, якщо очікування на підхід до бункера-перевантажувача довше, ніж вивантаження бункера, високої продуктивності досягнути не вдасться.
- Важливим є і фактор оператора: він має розуміти всі аспекти технології та відповідати за рукава після закладки. Операторів має бути двоє, вони повинні бути взаємозамінні.
Як захистити рукави?
- Необхідно дотримуватися «гігієни території» та проводити планові огляди рукавів (бажано раз на три дні).
- Використовувати для захисту силосних плівок і рукавів від птахів спеціальні захисні сітки й відлякувачі птахів.
Як контролювати процес зберігання?
Шляхом відбору проб зерна. Основне — системне відстежування температури та вологості.